Portugálok, olimpiák, aranyak

A minap ritka pillanatra értem haza: ahogy bekapcsoltam a tévét, a magyar zászló mellett a portugált láttam meg, biztos mindenki emlékszik rá, melyik versenyre gondolok…

A Dombi Rudolf-Kökény Roland férfi kajakpáros 1000 méteren egy hajszállal verte meg Fernando Pimentát és Emanuel Silvát [itt balra]. Jó, nem hajszállal, volt az egy tornacipőnyi méret is, csak keresztbe… Mindenesetre nagyon-nagyon kevésen múlt, hogy a portugál ifjak nem szerezték meg az ötödik aranyat. Na, nem ezen az olimpián, az összes olimpián eddig. Ha nem magyarok lettek volna előttük, azt mondanám, sajnálom, hiába, szörnyű ez a kettős identitás. (Tessék csak megkövezni.)

Amilyen jók a portugálok a fociban, és amennyire irigyelhetjük őket emiatt, olyan gyengék általában más sportokban, kivéve persze a görkorcsolyás hokit, mert abban kifejezetten jók, de erről a sportágról nem sokan hallottak Magyarországon szerintem. (Jelentkezzen, aki végigszurkolt már egy ilyen meccset!) Szóba jöhet még a vitorlázás, a kerékpár, a triatlon, a maratoni futás, a távolugrás meg persze a kajak. És most épp itt termett babér vagyis érem.

Nézzük meg azonban, miféle az a négy arany, amit eddig sikerült összeszedniük. Az elsőt 1984-ben gyűjtötte be Los Angelesben Carlos Lopes maratoni futó, négy évvel később Szöulban megint egy maratonista volt sikeres, csak nem a férfiak, hanem a nők között. Rosa Mota [itt, alább] egyébként élő legenda a hazájában, valószínűleg ő minden idők legsikeresebb portugál sportolója (a focistákat most hanyagoljuk, mert belőlük Dunát vagyis Tejót lehet rekeszteni).

Ami idehaza szerintem elképzelhetetlen lenne: még életében (1958-as születésű és köszöni, még teljesen jó erőben van) fedett sportpályát neveztek el róla Portóban, a Kristálypalota Parkban, ahol persze kristálypalota már nincs is. De Rosa Mota Pavilon az van. (Nyugodjatok meg, nem miatta rombolták el az előző épületet.) Ennyire nagy szó Luzitániában olimpiai bajnoknak lenni. Nagy gondban lettek volna most két kajakossal, vajon egy közös uszodát kapjanak, vagy két külön strandot?

No, de térjünk vissza a megvalósult aranyérmekhez: 1996-ban Atlantában Fernanda Ribeiro [lent jobbra] ért be elsőként a 10.000 méteres női síkfutás alkalmával, vagyis a négy aranyból három futásból, mégpedig hosszútávfutásból jött össze. Igaz, ez egy meglehetősen olcsó sport, szinte semmi nem kell hozzá, csak egy pár futócipő, ennyit meg valahogy összeszedegettek az aszkéta típusú sportolók az észveszejtő pénzekért megépített focipályák országában.

Négy éve Pekingben Nelson Évora ért el a dobogó legfelső fokára (férfi hármasugrás): vagyis mind a négy eddigi arany atlétikában született. És egyelőre vége is a felsorolásnak.

De ne feledkezzünk meg az ezüstökről sem, itt van mindjárt ez a minapi, a majdnem-arany… Az idei olimpiai eddig egyetlen portugál érme. A pekingi olimpián Vanessa Fernandes, az 1985-ös születésű triatlonista hozott el egy ezüstöt, sajnos azóta bulímiával és anorexia nervosával küzd, a triatlon is legalább olyan kemény sportág, mint a maraton, nem csodálom, ha valaki nem bírja.

Emlékezetes még számomra az athéni olimpia ezüstérmese, Francis Obiorah Obikwelu, aki, ahogy  a neve is mutatja,  nem az a kiköpött luzitán (nigériai születésű, vagyis még csak nem is luzofón, eredetileg vendégmunkásként keveredett Portugáliába, építkezéseken dolgozott). 100 méteres síkfutásban lett második, vagyis akkor éppen ő számíthatott a Föld második leggyorsabb emberének. Törte a portugált szépen, de mindenki nagyon büszke volt rá. És joggal.

Hogy teljes legyen a kép, megemlítem még, hogy a portugáloknak az összes olimpiát tekintve tizenegy darab bronzuk is van, de ezeket már nem fogom felsorolni. Örülök, hogy Londonban is szereztek egy érmet, ha több nem is jött nekik össze, és külön pikáns számomra, hogy mögöttünk. (Ilyenkor bezzeg hogy tudunk azonosulni más emberekkel) Folytatás négy év múlva, Rióban, amely, ne feledjük, egykor portugál gyarmat volt!

4 hozzászólás

 1. tiboru — 2012-08-13 13:22 

Már most borítékolok Rióra legalább két portugál aranyat!

 2. gloriamundi — 2012-08-13 13:47 

És milyen sportágban? Egyébként a brazilok inkább lenézik a portugálokat, nem hiszem, h az érdekükben ügyeskednének. Lassan már azt is kétségbe vonják sztem, h a portugál nyelv Európából származik. Vagy csak azért jelölik mindenütt a portugál opciót brazil zászlóval, mert a brazilok nem ismernék fel a portugál lobogót?

 3. tiboru — 2012-08-24 18:38 

Nemá, a portugálok azért mégiscsak jobban otthon fogják érzeni magukat, mint bármelyik másik európai náció. És ez elég komoyl lélektani előnnyé konvertálható.

 4. gloriamundi — 2012-08-13 16:03 

És most látom, h a nyerő kajakok nagy részét a portugálok gyártják. Nelo kajakok… 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.