Monnyon le a köztársasági elnök!

Nem kell megijedni, ezúttal nem a magyar köztársasági elnököt ekézzük, merthogy ez egy portugálos blog, mint mindenki tudja. (Vagy, ha még nem, nemsokára úgyis kiderül.)

Ritkán nyitom ki a szám, de ha megteszem, akkor is jobb lett volna, ha csöndben maradok.

Véletlen vagy nem véletlen egybeesés, de Pali bácsihoz hasonlóan Hannibál  bácsi (Aníbal Cavaco Silva), a portugálok nagy öregje is rászolgált arra, hogy az istenadta népnek teleszaladjon vele a zsákja. Azért hozzátenném, hogy Pali bácsival ellentében Hannibál letett valamit a luzitán asztalra, mégpedig nem is keveset: tíz évig volt sikeres miniszterelnök (1985-től 95-ig), kétszer kapott abszolút többséget (nem kétharmadot, mert a portugáloknak annál több eszük van), és gyakorlatilag azóta mennek rosszabbul a dolgok, hogy ő átadta a hatalmat másoknak. (Amúgy mellesleg, igazi doktor, sőt, egyetemi tanár: közgazdász.)

2006 óta köztársasági elnök, vagyis újraválasztották, és nem ám a Parlament, merthogy ez odaát a népnek az ő feladata / kiváltsága. Szerintem itthon is jobb lenne így, de ez a poszt nem a magyar választási rendszerről szól, úgyhogy hagyjuk.

Még azok is nagyra becsülték eddig, akik nem a PSD (szocdem párt, egyébként inkább jobboldali formáció, mint baloldali) elkötelezett hívei, de az utóbbi években azért kezd megkopni a nimbusza. Persze, csak hellyel-közzel, és neki legalább van (vagy volt) nimbusza.

Mégis, mit tett ez a komoly, szikár, és meglehetősen humortalan úriember, ami kiverte a biztosítékot a választóinál? Per pillanat a saját pártja kormányoz Passos Coelho-val az élen, jó, hogy elég nagy katyvasz jellemzi az országot, de azért nyugalom van.

Nos, az egész botrány abból fakadt, hogy Cavaco megkapta a nyugdíjbiztosító levelét, melyből kiderült, hogy nyuggerként havi 1300 ojróra számíthat (köztársasági elnökként NEM kap fizut), és kissé meggondolatlanul azt nyilatkozta, hogy ez az összeg nem lesz elég számára ahhoz, hogy megéljen belőle, szóval, hozzá kell nyúlnia a megtakarításaihoz is. A nyuggerjelölt hümmögött kissé, majd valahogy megoldják az asszonnyal, 48 évi házasság alatt mindig spóroltak, havonta félretettek valamennyit, éljen az öngondoskodás.

Nos, a 200 ojró körüli nyugdíjakból tengődő jóembereknek ez kicsit megfeküdte a gyomrát. Kábé 390.000 Ft-nak megfelelő összegből ne lehessen megélni?  Na ne. Mitöbb, nemsokára persze kiderült, hogy az az 1300 ojró mégse ezerháromszáz, hanem majdnem a tízszerese. Mint köztársasági elnök ugyan nem kaszál, de mint mindenféle felügyelőbizottsági meg elnökségi tag, annyit lapátol össze, hogy megvan simán a havi tíz rongya is, persze ojróban. Úgy 12.000-re tették, amit kézhez kap. 3.600.000 Ft, hát, ebből már tán csak el lehet tengődni, nem?

Ha esetleg mégse menne, akkor adjunk tanácsokat az öregnek… És beindult a Facebook-hadművelet, Segítsünk Cavacón-mozgalom, pénzgyűjtés, tanácsok az elnök úrnak, hogyan spórolhatna a villanyszámlán, na meg a monnyon le-szöveg. Népi kezdeményezés született, aláírásgyűjtés indult, szóval, szórakoznak a népek a köztársasági elnök kontójára.

Mindeddig nem mondott le, és valószínűleg nem is fog. De legközelebb tán meggondolja, hogy mit nyilatkozik a megélhetési költségekről. A szegény…

2 hozzászólás

 1. tucano — 2012-02-06 12:58 

Amikor felöltöztem szépen Lisszabonban (kizárólag munkakeresés:), akkor mindig megtalált egy-két szegény nénike, hogy vmi pénzt adjak már nekik. Ők saját elmondásuk szerint 300 euró körüli nyugdíjat kaptak.
Egyébként amilyen nyugodt egy nép a portugál, ahhoz képest sikerült a pokolra küldeniük egy királyt (azt hiszem csak egyet nem?), hol vagyunk mi ehhez képest? Még elkergetni sem tudtunk egyet sem, nemhogy rendesen odaverni, pedig lett volna rá indok. Bezzeg szájtépésben ott vagyunk, szinte már latinosan.

 2. gloriamundi — 2012-02-06 20:19 

A 300 az már nem is olyan rossz, az ilyen ne kóduljon 😛
Van olyan világi hatalom, amelyet te nem szeretnél elkergetni? 🙂

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.