Dura praxis – hat portugál fiatal rejtélyes halála

2013. decembere óta ismét intenzíven folyik az egyetemi beavatási szertartások, gólyacsesztetések és a diákhierarchia körüli társadalmi vita, miután a Meco-i tengerparton hat fiatal máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Az egyetlen túlélő nem igazán beszél, illetve amit tőle meg lehetett tudni, az a legkevésbé sem derít fényt arra, hogy mi történt pontosan.

A portugálul praxe-nak (ejtsd kb: prás) nevezett gólyabeavatási és további fázisokban is működő csicskáztatási szertartásrendszerről már írtam korábban, ezért most nem térek ki rá részletesebben. Az, hogy a portugál egyetemista élete nem csak és nem elsősorban a tanulásról szól, még nem lenne meglepő, de az már kevésbé érthető, miért vállalják évről évre tízezrek, hogy szisztematikusan megalázzák őket, és miért nem tesz többet a “felnőtt” társadalom, az igazságszolgáltatás, vagy akár csak maga az egyetemi szféra azért, hogy véget vessen az atrocitásoknak.

Ami a tragédiát illeti, tényszerűen eddig az derült ki, hogy hét, a Lusofón Egyetemen tanuló diák (négy lány és három fiú) hétvégére leruccant a Sesimbra melletti egyik tengerpartra. Egy, az ún. Praxisbizottság által bérelt hétvégi házban szálltak meg, és december 15-én hajnalban kimentek a Meco-i strandra, nyilván nem azért, mert úszkálni szerettek volna az óceánban.

A mobiljaikat mind a szálláson hagyták, kivéve egyetlen embert, aki túlélte az egészet: ő João Miguel Gouveia, a dux vagyis a vezér. (Hogy mekkora fejes a dux ebben a rendszerben, az a már fentebb belinkelt posztból kiderül.) Gouveia tehát vitt mobilt, később emiatt tudta felhívni a mentőket.

Gouveia elmondása szerint csak flangáltak ott a parton, beszélgettek erről-arról, aztán hirtelen elsodorta őket egy hatalmas hullám, és egyedül neki volt annyi szerencséje, hogy nagy nehezen kievickéljen a partra, mert a hullám érkezésekor véletlen épp csak ő volt talpon, a többiek a homokban ültek. Arról, hogy a praxisnak bármi köze lett volna a dologhoz, nem szólt. Tudni kell viszont, hogy a praxisszertartások titkosak, és a résztvevőknek előzetesen meg kell fogadniuk, hogy soha senkinek nem fognak beszélni ezekről.

De mi történhetett valójában? Más, praxistudor diákok elbeszélései alapján, akik ismerik a dörgést denevér berkekben, a srácok  veszélyes játékot játszottak a parton.

Annak alapján, amit a jól informáltak mesélnek, elképzelhető egy olyan szcenárió, hogy a dux arccal a tenger felé állt meg, a többiek a tengernek háttal, egy sorban, elég közel a vízhez. A dux kérdéseket tett fel, és a többieknek válaszoltak, rossz válasz esetén pedig eggyel hátrébb kellett lépniük. Nyilvánvaló volt, hogy a játék kockázatos, mert azokban a napokban extrém magas hullámokat regisztráltak a portugál partokon, a szörfösök legnagyobb örömére. És az, hogy nem vitték magukkal a telefonokat, arra enged következtetni, hogy tudták, a készülékek eláznának. Vagy éppenséggel megtiltották nekik a mobilhasználatot, nehogy segítséget hívjanak – ez is egy lehetőség. (Már előző estétől nem volt elérhető egyikük se mobilon.)

A jelek szerint nagyon sok rossz választ adhattak az ominózus kérdésekre, mert mind a hatukat elsodorta egy nagy erejű hullám: holttesteiket az elkövetkező 10 nap során találták meg a hatóságok, a boncolások alapján nem lehetett megállapítani, hogy nagy mennyiségű alkoholt vagy drogot fogyasztottak volna, mert csak egy test volt még olyan állapotban, hogy ezt a tesztet egyáltalán el lehessen rajta végezni. A dux, amint említettem, az egyetlen túlélő, semmit nem mondott se a praxisról, se a játékról, se a kérdésekről, mindössze annyit jelentett ki, hogy őt is elkapta ugyanaz a hullám, csak szerencséjére ki tudott evickélni, még próbált a társai után menni, de egy 4 méteres hullám megakadályozta ebben. Ennél sokkal többet tényszerűen nem tudni, ugyanis ő maga egyelőre nem nyilatkozik, csak a családja adott ki közleményt arról, hogy természetesen együttműködik a hatóságokkal,  őt érdekli legjobban, hogy kiderüljön, mi történt, blablabla.

Annyi biztos, hogy a dux is volt bent valamennyit a vízben, nyelt is belőle szépen, aztán hányt – ennek a nyomait megtalálták a tengerparton. De hogy a hullám eredetileg őt is elsodorta-e, vagy csak utóbb ment be a vízbe, jobb esetben a társait menteni, rosszabb esetben csak azért, hogy előadhassa a kis meséjét, és ugyanúgy áldozatként tekintsenek rá, mint a többiekre, egyelőre rejtély.

Az eset már több mint egy hónapja történt, és a fiút csak most hívták be kihallgatásra, mégpedig  Setúbal-i Tengeri Rendőrséghez (Polícia Marítima de Setúbal). Az Államügyészség ezen a héten kérte fel végre a Bűnügyi Rendőrséget (Polícia Judiciária, röviden “pézsóta”) az ügy tisztázására, egyszersmind elrendelte a nyomozás titkosítását is. A napokban röppent fel a hír, miszerint João Miguel nem is az egyetlen túlélő: az egyik áldozat rokona azt állítja, hogy volt még ott a srácokkal egy ex-dux, akiről eddig senki nem beszélt. (Mivel a kiérkező Polícia Marítima balesetként értelmezte az esetet, nem zárták le a partot, nem kezelték bűnügyi helyszínként.)

Az információk csak lassan szivárognak, mert a diákokat folyamatosan fenyegetik a praxe-sal kapcsolatos történésekre vonatkozó hallgatási tilalom megszegése miatt, de ahogy telik az idő, egyre több szemtanú beszámolója is arra enged következtetni, hogy a dux által a tragédia napján röviden elmondottak nem felelnek meg a valóságnak.

Kérdés, kiderül-e valaha, mi történt pontosan, bizonyítható-e, tényleg João Miguel-e az egyetlen túlélő, ha más is volt vele, miért tűnt el a színről, miért nem segített. Az áldozatok szülei kétségbeesésükben ultimátumot intéztek a duxhoz, hogy mondja el végre, mi történt, nem bűnös senki, nincsenek bűnösök, csak tudni szeretnék az igazságot. Létrehoztak egy gmail címet is azok számára, akik szemtanúként akarnak jelentkezni, vagy más forrásból származó információkkal rendelkeznek a történtekről. A napokban többen is azt vallották, hogy előző nap látták a fiatalokat bokájukra kötött kövekkel masírozni, sőt, térden csúszni, a duxot meg egy gigantikus méretű fakanállal parádézni, volt, aki szóvá is tette a dolgot, de a fiatalok azzal hessegették el az aggodalmaskodókat, hogy ez a szertartás része, és egy életre szóló élmény, senkinek semmi köze hozzá.

Az is kérdéses, az eset befolyásolja-e majd bármilyen szinten a praxe-t, vagy minden megy tovább ugyanúgy, ahogy eddig, abszurd balesetekkel, gondatlanságból elkövetett emberölésekkel, hogy az emberi méltóságon esett sebekről most ne is beszéljünk – pedig azok még gyakoribbak.

7 hozzászólás

 1. csuri — 2014-01-26 12:21 

Jajj, ez szörnyű! Sosem értettem ezeket az ilyen beavatási szertartásokat, amelyek jól lealázzák az újoncokat, és azok viszik ezt véghez akik pár éve (hónapja) maguk is újoncok voltak és átestek ezen. (lásd még katonaság).
A posztodra erről a portugál őrületről jól emlékszem, de ez az eset, 6 fiatal halottal, ez több a soknál.
Úgy tűnik a rendőrség pedig tesz rá, ami vérforraló.
A halott gyerekek szülei helyében én valószínűleg sokkal de sokkal keményebb megoldásokat választanék…..

 2. gloriamundi — 2014-01-26 13:02 

@csuri: A Bűnügyi Rendőrség csak most kapta meg az ügyet, eddig nem nagyon tehetett semmit… Nem tudom, mit fognak még kideríteni, de több mint egy hónappal az események után biztos sokkal nehezebb, mint azon melegében.
Épp ma reggel jelent meg a praxe történetéről egy jó összefoglaló cikk, hányszor tiltották be, hiába… Már a monarchia idején is betiltották, oszt most itt tartanak. Érdekes módon akkor kapott új erőre, mikor a felsőoktatásba tömegek kezdtek áramlani, és megjelent egy csomó új intézmény. Az itt tanulók úgy érezték, h akkor veszik majd őket komolyan, ha lesz saját diákhierarchiájuk, kemény szabályaik. Maguk az egyetemek is tehetetlenek, a rektori hivataloknak nincs hatalmuk a diákszervezetek fölött, a tanárokat is megalázzák olykor a denevérek, tényleg úgy tűnik, azt csinálnak, amit akarnak.
Mindehhez hozzá jön, h a mostani huszonévesek szar helyzetben vannak a munkaerőpiacot tekintve, szinte kilátástalan, h a felnőtt társadalomban érvényesüljenek, sokáig otthon laknak, stb, szóval ebben az egész rendszerbe azért is kapaszkodhatnak, mert ad valami hovatartozás-érzést. A szadistáknak meg azt, h kiélhessék a legaberráltabb vágyaikat. Gondolhatod, egy dux vagy ex-dux életében nem fogja olyan nagy csávónak vagy nőnek érezni magát a civil életben, mint egy ilyen szervezet élén, ahol tényleg azt csinál a többiekkel, amit akar.
Nem ritka pl, h szarral kenik be a gólyákat és hagyják őket a napon száradni, és ezt lányokkal is megcsinálják.
Én se értem a szülőket, mi az, h nincsenek bűnösök?

 3. rebel — 2014-01-27 01:28 

Hát de.. akkor meg is van a megoldás. Szemtanú látta KÖVEKKEL a srácokat, Kövek a lábukra kötve!!! Tengerpart, szivatás, parton sorbaállás, hullám és kövek a lábakon.. nyilván a szivatón nem voltak kövek, csak a szivatottokon… ő meg is úszta (a szó szoros értelmében)… nincs több kérdésem… gondatlan tömeggyilkosság… nincs itt semmi rejtély, tessék tovább haladni… case closed 😉

 4. gloriamundi — 2014-01-27 09:46 

@rebel: A köveket előző nap látták, nem aznap hajnalban. Legalábbis eddig ez derült ki számomra, arról nincs szó, h aznap látták volna őket kövekkel a lábukon.

 5. vittore — 2014-01-27 10:45 

Soha nem fog bizonyíthatóan kiderülni, hogy mi történt… 🙁
Az ilyen mélyen gyökeredző szertartásokat nem lehet egyik napról a másikra visszaszorítani. Kitartóan, szisztematikusan apró lépésekkel kell visszaszorítani. Akkor előbb utóbb leszoknak róla a hülyegyerekek és csak egy pár elvakult csoport marad, akik űzik majd a szeánszaikat. Őket viszont nyugodtan lehet Darwin díjra jelölni… A hat szülő fájdalmát képtelen vagyok felfogni, remélem soha nem lesz benne részem… 🙁

 6. fatianegra — 2014-02-26 12:54 

A BOPE egyszerűen megoldaná a témát.
http://lemil.blog.hu/2010/01/12/b_o_p_e_es_a_verben_furdo_nyomornegyedek

Addig ütné a tetvet míg nem beszél.

 7. gloriamundi — 2014-04-24 13:40 

Sajnos megint tragédia történt egy praxe miatt: három halálos áldozat van. Egy fal omlott rájuk, az Universidade do Minho diákjai által rendezett játékos ostrom alatt. Ez most tényleg a gondatlan veszélyeztetés kategória lehet, mert a fal már rég rossz állapotban volt.
http://www.jn.pt/paginainicial/pais/concelho.aspx?Distrito=Braga&Concelho=Braga&Option=Interior&content_id=3827122&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.