A zsarnokgyilkos kempingszék

Újra buknak a zsarnokok (buknak? vagy mégse?), ma is forradalomra emlékezünk, újra divatba jött az “akasszátok fel a királyokat”-féle felkiáltás. Gondolom, azzal Petőfi is kibékült volna, ha nem pont az akasztás módszeréhez folyamodik az istenadta zsarnokgyilkos, de amit a mai posztban olvashattok, azt talán ő sem tudta volna elképzelni.

Nos, a XX. század portugál diktátorával, António de Oliveira Salazarral (itt balra) különös módon végzett a sors. Nem kellettek hozzá bérgyilkosok, sem lázadó hadsereg, sem idegen invázió, semmi egyéb nem kellett, csak egy szimpla, ártatlannak kinéző, csíkos kempingszék. Amelyet valaki tiszta véletlenségből nem egészen akkurátusan állított fel, vagy csak arra a testtömegre nem volt hitelesítve, amellyel megterheltetett, főleg, mert a testtömeg előzetes figyelmeztetés nélkül, nagy elánnal zuhant törékeny szerkezetére. Mindenesetre ez a nevezetes kempingszék 1968. augusztus 3-án nemes egyszerűséggel összecsuklott a nagyhatalmú, ekkor már 79 éves diktátor alatt, amikor az azért próbált rácsücsülni, hogy a pedikűröse kezelésbe vegye a sarkán lévő bőrkeményedéseket.

Salazar beütötte a fejét a kék csempés (azulejós) falba, aztán még felállt, és megtiltotta, hogy orvost hívjanak, de ettől kezdve nem érezte jól magát. Doktor csak  a negyedik napon látta.

Más verziók szerint Salazar nem is ült rá a székre, csak rá akart ülni, de a széket közben arrébb vitte valaki (itt jönnek az összeesküvés-elméletek), ő meg nem vette észre, és egyenest a padlóra csücsült. Olyan tanú is van, aki a széket teljesen kihagyja a sztoriból, és azt meséli, hogy a zsarnok a fürdőkád áldozata lett. (Pedig se a szék, se a kád nem jelentkezett extra jutalomért, vagy a haza hőse kitüntetésért.) Hiába, az igazat már soha nem fogjuk megtudni, de a szék azért bevonult a portugál történelembe. (Salazar 1970-ben halt meg, “székébe”, na nem a kempingszékébe Marcelo Caetano ült, őt 1974-ben penderítették ki onnan.)

5 hozzászólás

 1. realcorpus — 2014-04-29 05:26 

Rejtősen bemutatott rejtélyes szék. Tetszett! =)

Nem lett belőle szállóige, aforizma, szófordulat (Nem kívánt törlendő!)? Pl. : Egyszer te is beleülsz Salazar székébe! Ahogy nálunk pl. ‘Neked sem lesz természetes halálod.’ , mondjuk annak, akit nem akarunk tettleg bántani, de megnyilatkozásai arrafelé hajlanak, hogy másnál könnyen elérheti az ingerküszöb átlépését.
Persze, így örök emléket állítanának neki, amit talán nem nagyon akarnak…

 2. gloriamundi — 2014-04-30 22:31 

@realcorpus: Nem tudok róla, h bármilyen szállóige született volna.
Az örök emlék megvan, és sokan ugyanúgy sóhajtoznak az öreg után, mint bármely más ország bármely más diktátora után szokás. Szóval eléggé.
Olvastam az összes kommentedet és köszi, de még kempingszékbe ülni se nagyon volt időm.

 3. realcorpus — 2014-05-01 13:04 

@gloriamundi:
Nincs mit. Talán más is kedvet kap. A konteós részen már utaltam ide szóban.
De ahogy látom a korábbi blogodon többen követtek. Lehet, annyira visszafogja a mozgásukat az inda? =)

Amilyen időket élünk… =)
Itt viharral tűzdelt napok vannak, így használni se lehetne felszabadultan egy ilyen ülőalkalmatosságot.

 4. gloriamundi — 2014-05-01 13:28 

@realcorpus: Az elején sokat írtam a blogba, de aztán nem volt már időm, nagyon ritkán jelentkezem… Így nem is nagyon kommentelnek, persze. És a BR nem kapcsolódik nagy szolgáltatóhoz, ugyebár…
Ha a szexcsatákat nézed, ott egy index címlap rengeteg látogatót hoz, de arra is ritkán van időm. Mert egyre többet dolgozom. 🙂

De nagyon jólesik, h ennyire lelkiismeretesen végignézted. 🙂

 5. realcorpus — 2014-05-01 21:18 

@gloriamundi:
Az index-re pötyögést akkor hagytam abba végleg, amikor indásították (Ez már ütközött az – igen személyemre szabott – elveimmel.). Viszont előtte nem nagyon nézegettem blogokat. Főleg rendszeresen. Kivétel a konteó volt, de azt meg csak olvastam a blogon, meg a freeblogon is.
Ezt most ne vedd – előjelűnek! De az, hogy tiboru idevett, nagyban növelte nálam a népszerűséged. =)
(Persze Csótánykáé az igazi érdem, mert ő csalt ide. =D )

Azt láttam, hogy bejelentetted az új helyet. Lusták az emberek követni? Pedig itt semmi pluszt nem kérnek reg.-kor, mint egy mélcímet…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.