Portugál borok és némi kaja Budán

Azon ritka alkalmak egyike ez, amelyekben italokról és ételekről ejtek pár szót, de arra ne számítsatok, hogy valami hozzáértő szöveget kaptok, már az ars poeticámban is megfogalmaztam, hogy ez nem gasztroblog, és ehhez tartom is magam. A fotók minden bizonnyal megtévesztőek lesznek, de a látszat csal, ne feledjétek!

Vajon miért megy a magamfajta “antialkoholista” egy olyan eseményre, mint a Budavári Borfesztivál? Nyilván, hogy nektek beszámoljon róla (nem is inni). Főleg, mert az idén ennek az rendezvénynek a hivatalosan beharangozott meghívottja Portugália. Még valami kajaféléket is belengettek a szervezők, és az ember szeme előtt ilyenkor felvillannak bizonyos, rég nem kóstolt finomságok. Nos, nézzük, volt-e találat.

A 2800 Ft-os belépő mellé kapott, nyakbaakasztós szütyőben hordozható üveg borospohárral felszerelkezve indultunk neki a kalandnak. (Bizony, nem bögréből vagy műanyag pohárból ittunk, ez azért stílusos – a poharat haza lehetett hozni.) Igen sokan és szigorúan felügyeltek arra, nehogy valaki illetéktelen bejusson a rendezvényre, egy történész kinézetű férfiember például külön testőrt kapott maga mellé, hogy megrendezhesse a kiállítást a Történeti Múzeumban, mert ingyér nem lehet csak úgy belógni. (Hogy az egész Várnegyed miért volt dugig tele rendőrökkel, azt nem tudom megmondani.)

A portugál szekció az OSZK mellett helyezkedik el, egy kajás standdal, és három boros pulttal, ebből kettő a portóinak szenteli magát, egy harmadik pedig könnyű asztali borokat kínál, köztük zöld bort is. Ami az árakat illeti, a legolcsóbbak decije 250 Ft, a portói 500 Ft-nál kezdődik, de lehet fél decit is kérni. Mit mondjak, nem ittam le magam. De aki  ismer, tudja, hogy máskor se szokásom. (Osztogattak kuponokat ide-oda, de spéci a portugál standokhoz nem kaptunk, meg addigra túl is voltunk a kóstolón, mire a kuponosok zaklatni kezdtek minket.)

Ha nem tévedek nagyot, a bemutatott borválasztékból kb minden kapható egyébként is Magyarországon, bár a nagyesküt nem tenném le erre. Most már zöld bort is több helyen be lehet szerezni, egész kommersz bevásárlóközpontokban is, hogy a portóiról ne is beszéljünk. (Bár jó az nagyon.) Ha volt igazi kuriózum, én nem láttam. A standoknál magyar hostess kisasszonyok töltögettek, akik ugyan igen dekoratívan néztek ki, de nyilván nem jeleskedtek a borszakértésben.

Ami az ételkínálatot illeti: noha léteznek portugál szakácsok a fővárosban, és biztos fel lehetett volna kérni őket (vagy nem? hogy megy ez?) az ott szereplő kajákat magyarok készítették, és őszintén szólva nem az volt a benyomásom, hogy echte luzitán ízlést tükröznének. Ami ilyen helyen simán elfért volna, a kis rákos vagy húsos fasírtka, a rissóis, nem volt sehol például (persze, hogy nem tudták, miről beszélek, mikor rákérdeztem). Akadt grillcsirke, de véletlen se frango de chorrasco (rácsok közé szorított csirke), amit pedig imádok. Végül sült szardíniát ettünk, elment, de emlékeimben finomabb ízek éltek, és kisebb darab halak, amelyeket egészben is meg lehetett rágni – ezeket nem lehetett. Hozzá bagettet adtak, ami nem rossz, bár ugyancsak nem tipikusan portugál kenyérfajta.

Gondoltuk még, hogy valami édességet lehet kapni, mondjuk a legismertebbet, a pastel de nata nevezetűt, de egy fia édesség nem szerepelt az étlapon. Mivel a tengeri herkenytűkért nem rajongok, ezeket kihagytam. Volt egy, azaz egy kávés stand is, de nem ám portugál kezelésben, pedig nem ártott volna népszerűsíteni a portugál márkákat meg ízelítőt adni abból, hogy milyen elkészítési módok léteznek: így az olasz megoldásoknál maradtam.

Maga a borfesztivál persze számos más programot kínál, és ott és akkor is millió mást ki lehetett volna próbálni, de nekünk ennyi fért bele másfél órába. Mitagadás, nem éreztem úgy, mintha akár pár percet is Portugáliában töltöttem volna, de a borok attól még jók. Próbáljátok ki, ha van időtök.

Még egy kis infó, mert még a hétvégén meg lehet rohamozni a rendezvényt:

127-es stand(ok): Vendégország: Portugália (portugál borok)
128-as stand: Arte e Cozinha – Portugália Ízei
26-os stand: Nemzetek Sajtversenye: SEIA nyers juhtejes kemény sajt, paprikás kéreggel (Serra de Estrela régió)

 

2 hozzászólás

 1. becsuszoszereles1k — 2013-10-02 09:37 

Elkepeszto! Fol nem foghatom, miert kellett ezt ennyire inkompetens modon megrendezni! Szinte cinikusan kipipalva egy “soros kulturprogramot”?
Mit szolt Portugalia?
Tudositasod gazdag es ude tartalma, a fotok hangulata kepes karpotolni, legalabb az erdeklodo olvasot.

 2. siridar — 2013-10-08 18:36 

én is voltam, a csajom egyik barátnője hoszteszkedett és ő hívott, de óriási csalódás volt az egész 🙁

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.