Porto, a győztes város (1)

Pár napja jelent meg a European Travellers Choice 10-es listája, amelyen két portugál nagyváros is szerepel: naná, hogy az egyik Lisszabon, de csak Budapest mögött! Az igazi meglepetés azonban (számomra) Porto első helye.

Ezt a látképet még Budapestnek is nehéz überelnie, pedig Combinónk nekünk is van...

Egy kis nyelvészkedés: az angolszászok Oportónak hívják a várost, ahogy magát a portói bort is, ez pedig azért lehetséges, mert a portugálban bizonyos földrajzi neveknek van határozott névelője, vagyis a helyiek így mondják: o Porto [ejtsd: u portu], az angolok pedig összevonták a határozott névelőt és a főnevet. Nekünk nem kell követnünk a példájukat, csak mondom.


A címer: Porto régi, igazán nemes, mindig hűséges és legyőzhetetlen városa

2012-ben tehát a legklasszabb európai város, amelyet turistaként érdemes meglátogatni, Észak-Portugália központja, a Cidade Invicta-ként (le nem győzött vagy verhetetlen városként) is aposztrofált metropolisz, amelyről évszázadok óta szinte mindenkinek a bor jut eszébe. Írtam már a focicsapatáról (F. C. Porto) és annak elnökéről (Pinto da Costa), az ottani szilveszterről, a Szent Iván éjről (São João), az egyetemein zajló gólyacsesztetésről, a diákdalárdákról, a Portugál szeretőkben pedig több fejezet is ott játszódik.

Szinte a végtelenbe nyúlik mindaz, amit Portóról el tudnék mesélni, hiszen rengeteg emlékműhöz, városképhez fűződik valamilyen személyes élményem is (megszakításokkal bár, de évekig éltem ott és a környéken), biztos, hogy lesz is még szó az Invictáról ebben a blogban, most csak néhány érdekességet mesélek el.

Ha Portugália bölcsője az idén európai kulturális fővárosként fungáló Guimarães-ban [ejtsd kábé: gimárájs] ringott, akkor az ország a nevét Porto-nak vagyis Portus Cale-nak (Cale kikötőjének) és a Portucalensi grófságnak köszönheti. A déli tartományok csak később kerültek képbe, minden északon kezdődött. El is játszanak olykor a portóiak azzal, hogy Lisszabon, meg a Tejo [ejtsd: teizsu] folyótól délre eső vidék már tulajdonképpen Afrika és mórok lakják.

A Sé Catedral

A portóiakat (portuenses) félig-meddig gúnyosan tripeiro-nak vagyis pacalzabálónak nevezik, lévén, hogy a város egyik tipikus étele a pacal (tripas). Na, ezt az egy helyi specialitást sosem kóstoltam, úgyhogy ne kérdezzetek róla.

A portói Nossa Senhora da Lapa templom ködben (a férjem fotója)

A mindenki által portói borként ismert alkohol tartalmú ital is megér pár misét. A portugálok elegáns bornak (vinho fino) is nevezik, és Portóhoz csak közvetetten van köze, hiszen értelemszerűen nem a városban terem a szőlő, amelyből a különböző portói borok készülnek, hanem feljebb, a Douro völgyében – egyébként szintén lélegzetelállító táj, érdemes meglátogatni – és a borospincék se Portóban találhatók, nem is lenne hely a számukra, olyan meredek a folyópart, hanem Vila Nova de Gaián (a település neve annyit tesz mint: Gaia újváros). Porto és Gaia olyan testvérek, mint Buda és Pest, de soha nem egyesítették őket. A portóit egyébként az angolok “találták ki” vagyis fedezték fel és fejlesztették tovább, ma is számos portói bortermelő cég van angol kézben.

Portóban olyan gyakran esik az eső, mint Londonban. Lehet, hogy az angolok ezért érezték olyan jól magukat az Invictában – a város nagypolgári családjai máig érdekes, olykor nem éppen portugálul hangzó neveket viselnek: így például az egyik leghíresebb írónő, Sofia de Mello Breyner Andresen is. Fia, Miguel Sousa Tavares újságíró véleménye szerint Porto a világ legszebb városa, de ha elered az eső, az katasztrófa. Ezt akármikor írásba adom én is.

Az ún. calçada portuguesa. Tudja valaki, ez mit ábrázol?

Az óceán közelsége miatt mindig van valamennyi légmozgás, ha rossz az idő, nem is kicsi, vagyis az akár órákig (napokig) ömlő esőt erős széllökések kísérik, esernyők sokaságát téve tönkre minden percben. (Az emberek egy része az azonnali cserbenhagyást választja, ezért nem ritka lelet az utcákon az esernyőcsontváz.)

(Amint elered az eső, Portóban azonnal megjelennek az utcán az esernyőárus asszonyok, akik a 90-es évek közepe táján egy ernyőt potom 1000 escudóért vesztegettek.)

Mivel a portugálok egyik nemzeti büszkesége a kiskockákból kirakott járda, de az időjárás igencsak változékony, ők viszont nem arról híresek, hogy a kátyúkat seperc alatt elintéznék, a város tele van csapdákkal, vagyis meglazult kis kövekkel, amelyek alá befolyik a víz, ha az ember rálép, bokáig nedves lesz a lába, hogy a sötétben nem sokszor észrevehetetlen foghíjakról ne is beszéljünk. (Ja, hölgyeim, a magassarkú cipő viselése erősen ellenjavallott, de a havi egyszeri taknyolás mindenesetre biztosított, ha az ember mégiscsak ragaszkodna hozzá, mert nem csupán kiskockák nehezítik a gyaloglást, hanem az a tény is, hogy hol hegynek föl, hol hegyről lefelé kell mászni.)

Persze lehet, hogy a kátyúk mostanra teljesen eltűntek, négy éve jártam ott legutóbb, akkor még tartották magukat hősiesen, azóta csodák is történhettek, valamiért csak a legklasszabb turisztikai cél lett ez a város. Az egyik csoda, főleg Budapestről nézve a portói metró, de arról majd legközelebb mesélek. Bőven lenne még miről írnom, de most nem húznám tovább, maradjunk annyiban, hogy folytatása következik. A portóiaknak, ott születetteknek és tiszteletbelieknek meg gratula az első helyezésért!

Ez is Porto: a tengerpart a szerzővel (95-ből)

13 hozzászólás

 1. tiboru — 2012-04-16 09:29 

Nekem/nekünk is vannak portói élményeink; a város hangulata nekem nagyon bejött (bevallom: talán jobban is, mint Lisszabon), noha alig két napot töltöttünk ott.

 2. tiboru — 2012-04-16 09:34 

Ja, és nekem van egy tippem a calçada portuguesára, de még várok, hátha egy másik Csurtusblog-olvasónak is beugrik, hogy mi is ez 🙂

 3. gloriamundi — 2012-04-16 10:55 

Sztem egyértelmű, h Porto hangulatosabb, bár nem mindig jó az a hangulat. Nyilván más turistaként odalátogatni, egy hónapra, vagy évekre ott maradni. Ha nekidurálja magát az eső télen, az azért nem semmi. De napsütésben a tengerparti sétány megint teljesen más.
Akkor várom a megfejtést 🙂

 4. tiboru — 2012-04-16 11:40 

Hát szerintem az egy armilláris szféra.

Hogy ez micsoda is pontosan, az innen megtudhatja az érdeklődő:

http://csurtus.blogrepublik.eu/2011/03/23/a-portugal-zaszlo/

 5. gloriamundi — 2012-04-16 11:46 

A megfejtés helyes 🙂

 6. tiboru — 2012-04-19 22:51 

A logikus kérdés: mit nyertem?!

 7. gloriamundi — 2012-04-20 06:08 

Valami portugálosat, majd gondolkodom rajta 🙂

 8. tiboru — 2012-04-21 06:53 

Egy másfél-kétkilós armilláris szféra, tiszta aranyból..?

 9. gloriamundi — 2012-04-21 11:23 

Hát, ez a minimum. 😛 Ha majd a birtokomba kerül egy ilyen, megkapod 🙂
Még mindig köteez a rendszer a moderálásra 🙁

 10. tiboru — 2012-04-21 23:31 

Ha ezt megérteném… Mert csak itt nálad van ilyen az egész BR-en, ami azért furcsa, mert egységes a policy…

Jeleztem a szakembernek, remélem intézkedik.

 11. gloriamundi — 2012-04-22 07:46 

Úgy látom, megoldódott, már nem kért moderálást 🙂

 12. gloriamundi — 2012-04-22 07:47 

Helyesbítek, megjelenik a komment azonnal, de mégis kéri a moderálást – a saját kommentemnél. Erre varrjál gombot…

 13. tiboru — 2012-04-22 16:49 

Ja, látom 🙁 És nem értem…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.