Éjfélkor vége a karneválnak – elvileg

Idehaza elég érdekesen alakulnak a farsangi szokások. Javítsatok ki, ha nem jól tudom, hogy mintha senkit nem érdekelne, hogy mikortól meddig tart a farsang – avagy a karnevál (carnaval).

A szimpla naptárban nem szerepel, ahogy rengeteg más, egyébként fontos ünnepnap (például az anyák napja sincs benne a naptárakban, hogy miért, az számomra rejtély), viszont, mikor eljön az ideje, mégiscsak értesülünk róla. Jé, hát, a brazilok ezerrel ünnepelnek, vonulgatnak, de nem csak ők… (Igaz, náluk van ennek legnagyobb divatja a világon.) Nálunk az utcán nem érezhető semmi, csak a bölcsi-ovi-suli vonatkozásában, no meg bizonyos szórakozóhelyeken… Alapvetően a farsang gyerekes dolognak számít – vagy tévednék?

Az egész azért jutott eszembe, mert a kisebbik fiam bölcsije holnapra időzítette a farsangot. Úgy ránézésre nincs ezzel semmi gond, hacsak nem az, hogy holnap már hamvazó szerda. Ami épp a farsang hangulatával ellentétes nap kéne legyen. Kezdődik a nagyböjt, ugyanis, amely egészen húsvétig tart. A katkó naptárban így jönnek az időszakok egymás után, aki azonban már elszakadt ettől a hagyománytól, az kiszemezgeti a bulisabb ünnepeket, a kevésbé kellemesekről meg nem vesz tudomást. Nos, a nagyböjt tényleg nem olyan kellemes.

De hagyjuk kies hazánkat, és nézzük meg, mi folyik a lusofónoknál ezügyben. Ami a portugálokat illeti, a karnevál (a szó a carne, vale, vagyis isten veled, husi kifejezésből származik állítólag) utcai felvonulásokkal jellemezhető, párat láttam én is, de nem mondhatnám, hogy nagy élmény volt. Egyébként farsang napja (azaz ma, merthogy a farsangi időszak hosszabb, de konkrétan a farsang mégiscsak ma van) akár lehet munkaszüneti nap is, de az egyes önkormányzatok döntik el, hogy a saját területükön szabadjára eresztik-e a népeket. Ha ma igen, akkor valószínűleg már tegnap sem jeleskedtek a melóhelyen.

Karnevál Ovar-ban (Észak-Portugália)

Portugálián belül a madeirai karnevál a leglátványosabb, kábé egy hónapon keresztül erőltetik a röhögést a turisták szórakoztatására. Persze, nem utolsó szempont, hogy ott a hőmérséklet sem teszi próbára a résztvevőket, mert a kontinentális Portugália északibb területein ugyan meg lehet játszani, hogy Rióban vannak, de egy-egy kiadós megfázást azért kockáztatnak a csajok, ha a lenge öltözéket választják. Funchalban mindig elég kellemes a hőmérséklet, és a madeiraiaknak idén se kell lemondaniuk saját kiskirályuk, Alberto João Jardim bohóckodásáról (lásd a következő képet).

Egyébként az itt látható képek alapján az a benyomásunk támad, hogy erős a brazil befolyás…

Ami ezt a merész meztelenkedést illeti, azért érdemes megjegyezni, hogy se Portugáliára, se Brazíliára nem jellemző egyébként, vagyis épp ellenkezőleg, topless például szinte egyetlen strandon sem lehet mutatkozni. Személyes tapasztalatom csak Portugáliáról van, de maximum német turistanőket láttam melltartó nélkül, abból se sokat. Ami farsangkor történik, az teljesen más megítélés alá esik. Valójában a bujaság és a szabadosság ünnepe, a lényege, hogy nem a normális énünket mutatjuk, hanem valaki más bőrébe bújunk – vagy épp kibújunk a bőrünkből. Van, aki ezt úgy éli ki, hogy majdnem pucérra vetkőzve táncikál egy elképesztően giccses kocsi tetején, van, aki ijesztőnek szánt jelmezt ölt magára, és van, aki úgy pörög egész idő alatt, mint valami dervis. A legjobban az jár, aki kihasználja az általános zűrzavart és leteper valakit, persze csakis az illető beleegyezésével.

A karnevál múzsája verseny jelöltjei

Nem mondok újat azzal, hogy a világ leghíresebb és legfelkapottabb karneválja a riói, de a brazilok inkább fanyalognak, ha folyton Riót emlegeti valaki. Ebben az ügyben inkább nem nyilatkozom, olvassátok el tucano kolléga bejegyzését, aki testközelből ismeri a különböző brazil karneválfajtákat és szokásokat. Csak egy, kifejezetten erre az évre jellemző, magyar vonatkozású adat: az egyik São Paulo-i csapat, az aranyrózsák idén magyar ihletettségű jelmezben vonult fel (felvétel itt), egy őket szponzoráló, magyar kötődésű vállalkozó jóvoltából. Nem éreztem igazán magamhoz közel állónak ezt a szín- és formavilágot, de talán sejtitek, hogy nem vagyok egy nagy farsangoló, úgyhogy érthető.

Ha már lusofón országok, a Zöld-foki-szigeteken is nagy a divatja a karneváli felvonulásnak, állítólag Cesária városa, Mindelo nyújtja Afrikában a legszínesebb kavalkádot – ugyancsak brazil mintára.

Amint látjuk, a portugálok tényleg komolyan vették a farsangot, és a gyarmataikat is megfertőzték vele alaposan: a brazilok meg invenciózusan saját képükre és hasonlatosságukra alkották az ünnepet, valóságos nemzeti brand-et hozva ezzel létre. Hozzácsapták a sambát, a maga erotikájával, és persze az sem utolsó szempont, hogy a legváltozatosabb nőcik közül válogathatnak a sambaiskolák, az éjfeketétől a fehér bőrű szőkéig, van ott mindenféle kocsidísznek való. Bár akiben egy csepp afrikai vér sem csörgedezik, az szerintem nem igazán képes arra, hogy autentikus módon rángassa magát a samba monoton ütemére… De ez megint csak személyes vélemény, mondjatok ellent nyugodtan.

Mindenkinek, akit érint, kellemes farsangolást, aztán holnap józanodjatok ki és kezdjetek szépen böjtölni!

20 hozzászólás

 1. tucano — 2012-02-21 13:28 

óhh, köszönöm szépen!
Az igazság az, hogy:
1. iszonyúan fáj a fejem (mégiscsak vesszen a capeta, itt a receptje, kemény lesz én szóltam előre: http://cybercook.terra.com.br/receita-de-capeta.html?codigo=9657)
2. igazából még csak próbálom összerakosgatni a fejemben a darabokat, hogy mi is történt, úgyhogy még várni kell az írással.
3. És itt még ugye, jó egy hétig nem áll meg a buli. Ez nem Rio, ahol dolgos munkásemberek laknak, hanem rendes trópusok:) Lisszabonban egyébként nem rossz a karnevál (tegnap este), jó bulik szoktak lenni.
Viszont itt meg valaki kikapcsolhatná már a frevo-t, mert elég nehezen bírom 24 órában azt, hogy tárárárárá-táttárárátáttá és tényleg ez az egy ritmus meg folyamatosan és kizárólag:
http://www.youtube.com/watch?v=yI7gH00fxzc

 2. gloriamundi — 2012-02-21 16:08 

Ti se tartjátok már a nagyböjtöt? Mi lesz így a világgal? 🙂
A tamtamért nagyon nem irigyellek, iszonyú idegesítő lehet, sztem megváltozott tudatállapothoz vezet. Vagy vmi ajzószer segítségével lehet kibírni valamelyest. Hm?
Jobbulást!

 3. rogaldorn — 2012-02-21 18:21 

Kicsit sem irigyellek tucano, ilyen hangzavarban még a saját gondolatait sem hallja az ember. 😀

 4. gloriamundi — 2012-02-21 22:15 

Ha egyáltalán képes még gondolkodni. Asszem, odaát más az ingerküszöb.

 5. tucano — 2012-02-22 01:40 

Mert mindig magatokból indultok ki:) Hősiesen kiálltam megint egy napot, pedig én sem hittem volna. Sajnos ajzószerekkel nem élhettem, mert egy szakajtó kisgyerek is volt velünk a családból. Akik egyébként szertartásszerűen széttépik magukat apró darabokra, azok ők: http://arteeculturaunivali.files.wordpress.com/2011/08/colorful_maracatu1.jpg
Mielőtt elindulnak péntek este kapnak egy rendes adagot, minden maracatu csapatnak megvan a hagyományos, saját receptre épülő csodaanyaga, pont 4 napig tart a hatás. Kb. most kérdezhetik meg, hogy milyen volt a karnevál, mert annyira sem emlékeznek, mint Duna-parton ébredő kamaszlány a Ginás partira. A virág is egyébként azért van a szájukban (hallottam már nem igaz, de szebb magyarázatot is), hogy amelyik nagyon kikészül, az ne harapja le a nyelvét. A kép jobb szélén megy a zászlótartó, egy átlagos maracatu csapat zászlója bársonyból van, olyan 15 kiló. A zászlórúd rézből kb. 20 kiló(ha nem több). Ezzel napokat táncolnak át folyamatosan, pont úgy, mint a sörényesek. Van egy-két capoeirás haverom, aki karneválkor ilyen zászlóvivő szerepben vannak, mondjuk az első fél óra után veszi át a cucc az irányítást, addig lehet bírni emberi erővel. Hát kérem, nem egyszerű az afro-indián kultúrkör gyakorlása:) Mivel volt annyi eszem, hogy minden dokumentációs késztetésem ellenére nem vittem magammal fényképezőt egyszer sem, ezért megvárom, míg felkerülnek mások képanyagai, aztán írok hozzájuk. Vagy jövőre:)

 6. gloriamundi — 2012-02-22 10:52 

És közben, mikor el vannak szállva, legalább jól érzik magukat, vagy egyáltalán sehogy se érzik? És, ha esetleg bűntényt követnének el, beszámíthatatlanságra apellálhatnak? Csak tánc van végkimerülésig, vagy egyéb élmények is gazdagítják a palettát? 🙂

 7. tucano — 2012-02-22 14:58 

Szerintem sehogyse érzik magukat, mert csúnyán kiakadt szemmel nyomják napokig, nem is tudnak közben megállni. De a karnevál nemcsak buli, hanem spirituális tevékenység is! Korábbi témára visszatérve egy maracatu csoport felvonulása a teljes candomble világképet szimbolizálja, valamint azt, hogyan kapcsolódott össze a katolikus, az afro és az indián vallás és kultúra. A karnevál sok szempontból nagyon fontos Brazíliában, csak hogy a hétköznapoknál maradjunk, vannak, akik évente szerintem csak egyszer szedik össze a szemetet a kertből és az most van. Vagy például szomszéd 17 éves lánya reggel nyolc óta (tehát 3 órája) készül felvonulni és az összes nő a házból együtt öltözteti, miközben a legváltozatosabb vallások védőrúnáit olvassák rá, mint vmi jobb szerepjátékban. Meg is értem, mert igen csinos darab, főleg paradicsommadár rejtőzőszínben, mondjuk ez már vagy az 5. különböző maskarája héten, de ennek valami jelentése lehet. Nagyon gazdag kultúrkincse Brazíliának a karnevál, errefelé fent sokkal több, mint a riói turista csalogató. Közben SP-ben akkora balhék vannak, hogy nem biztos, hogy jövőre egyáltalán engedélyezik-e a felvonulást.

 9. siridar — 2012-02-23 07:56 

jópofa, és gondolom, hogy van is valóságalapja 🙂

 10. gloriamundi — 2012-02-23 17:14 

Fogamzásgátlás nem dívik, mi? 😛
De ha révületben vannak, akkor azt se tudják, kivel feküdtek össze, jól sejtem?
Van erre vmi rendszer, h mi történik a karneválkor fogant gyerkőcökkel? 🙂

 11. rogaldorn — 2012-02-23 13:14 

Ó jaj, ott nem ugyan azok a szabályok mint minálunk. 😀 A Ginás ügy az szerintem más. A magyar kultúrkörben nincs ilyen révüléses ünnep. Az ottani heves vérmérséklet meg a cucc csodákra képes, az afro és az amerikai kultúrék is hasonlóak ebben. No, de a katolicizmus… :S

 12. gloriamundi — 2012-02-23 17:21 

A nyugati kultúra is ismer(t) ilyen ünnepeket, az ókorban sok követője volt az olyan misztériumvallásoknak, amelyek hasonló, révületes szertartásokat, felvonulásokat, orgiákat jelentettek, mikor hogy. Az ELTE-n boldogult latin tanárom (Bollók János) egyik kedvenc témája volt a misztériumvallások taglalása.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Miszt%C3%A9riumvall%C3%A1s
Na, a cikk a maiaknál első helyen említi a candomblét, szóval jó helyen járunk.
És nem misztikus misztérium-vallásnak titulálja a szcientológiát, amelyről tiboru most írt nemrég. (Bár tuti mind olvastátok: http://konteo.blogrepublik.eu/2012/02/07/a-szcientologia-konteo/) Mondjuk, egy olyan vallás, amiben még miszticizmus sincs, kábé egy herélt akármihez hasonlít leginkább, nekem nem smakkolna semmiképp 🙂

 13. rogaldorn — 2012-02-24 10:17 

Xenu nem elég misztérium neked? 😀
Dionüszosz ünnep stb, oké, de mi magyarok nem áldoztunk ilyen módon az istenek oltárán tömegesen, tudtommal. Persze a szabadkőművesekről, a templomosokról is terjedtek ilyen hírek, manapság? a szórakozóhelyek nagy többsége ilyen szeánsz.

 14. gloriamundi — 2012-02-24 13:28 

Xenu nem elég.
Misztéium szex nélkül meg amúgy is smafu. 😛

Az a gond, h a szórakozóhelyek nem képesek a spirituális részét megadni. Ott csak nyakló nélkül megy a tudatmódosítás. Azért jók ezek a misztériumvallások, mert a létező igényeket intézményes keretek között elégítik ki. És sztem a kereszténység egyik legnagyobb tévedése az volt, h elment aszketikus irányba, így egy alapvető emberi igényt úgymond kriminalizált. Bár tkp a monoteista vallásokra általában elmondható ez, a szexualitás agyonszabályozása nem tesz jót egy vallás élhetőségének. Na, mindegy, ez az eszmefuttatás messzire vezetne.

 16. rogaldorn — 2012-02-27 13:19 

A spiritualitás hiány, amúgy kortünet…reméljük most kezd majd visszatérni…

 17. gloriamundi — 2012-02-27 19:01 

Hol látod ennek jelét? Mármint, a visszatérésnek? Asszem, számomra már késő, annyira kiábrándultam az ilyesmiből és túl racionális is vagyok. Tudatmódosítókkal meg igen csínján élek, még lerészegedni se bírok 🙂

 18. rogaldorn — 2012-03-01 09:25 

A lerészegedést nem értem… eddig azt hittem, legalább azt tudja mindenki…:D

 19. gloriamundi — 2012-03-02 21:28 

Pedig nem. A maximum 4 dl bor, amit meg szoktam inni egy este, ettől 1 tértem el, vagy 18 éve, de a részegségig akkor se jutottam el. Egyébként Portugáliában történt. Azóta minden arra irányuló kísérlet, h leitassanak, kudarccal végződött 🙂

 20. rogaldorn — 2012-03-05 18:25 

Hmmm ez érdekes…
Minden nap 4dl bor, az ad egy kis védelmet…de nem sokat az biztos. 😀

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.